Blog

kuchnia gastronomiczna

Jak funkcjonalnie zorganizować przestrzeń cateringową?

Organizacja przestrzeni w obszarze cateringowym ma kluczowe znaczenie dla sprawnego funkcjonowania przedsiębiorstwa. Dzięki odpowiedniemu zagospodarowaniu miejsca, personel może pracować wydajniej, a klienci cieszyć się szybszą obsługą. W niniejszym artykule przedstawiamy niezbędne zasady organizacji przestrzeni w branży cateringowej oraz podpowiadamy, jakie wyposażenie gastronomii warto wybrać.

Czytaj więcej

warnik do wody

Na co zwrócić uwagę przy zakupie warnika do wody?

Warnik do wody to niezbędne urządzenie w każdej gastronomi, a także domu i biurze. Zapewnia dostęp do gorącej wody na bieżąco, co jest szczególnie przydatne podczas parzenia herbaty czy rozpuszczania zup. 

Czytaj więcej

kuchnia w restauracji

Jakie meble kuchenne wybrać dla gastronomii?

Wybór odpowiednich mebli kuchennych dla gastronomii to kluczowy element sukcesu każdej restauracji. Dzięki nim możemy zapewnić funkcjonalność, wygodę pracy oraz estetykę wnętrza. W artykule przedstawimy dwa rodzaje mebli niezbędnych w profesjonalnej kuchni.

Czytaj więcej

stalowe pojemniki ze składnikami

Do czego wykorzystuje się pojemniki GN?

Jednym z niezbędnych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego są pojemniki GN. Naczynia te mają standaryzowane rozmiary, co ułatwia dopasowanie ich do różnych urządzeń kuchennych. Mają ponadto zaokrąglone rogi, co ułatwia ich czyszczenie i zapobiega zatrzymywaniu się resztek jedzenia. Gdzie się je stosuje?

Czytaj więcej

talerz i sztućce

Z jakiego materiału powinny być wykonane sztućce gastronomiczne?

Wybór odpowiedniego materiału, z którego są wykonane sztućce ma kluczowe znaczenie dla ich trwałości, estetyki i funkcjonalności. Wśród wielu dostępnych opcji, zestawy sztućców ze stali szlachetnej wyróżniają się jako idealne rozwiązanie do codziennego, również intensywnego użytku. Poznaj ich największe zalety!

Czytaj więcej

wyposażenie bufetowe

Jakie wyposażenie bufetowe ułatwia ekspozycję serwowanych dań?

Bufet wymaga odpowiedniego wyposażenia, które nie tylko zaprezentuje dania w atrakcyjny sposób, ale także ułatwi ich podawanie gościom. Istnieje wiele rodzajów sprzętu do aranżacji bufetu. W niniejszym artykule przedstawimy elementy wyposażenia bufetowego, które ułatwiają ekspozycję serwowanych dań.

Czytaj więcej

Danie

Jak utrzymać odpowiednią temperaturę dań?

Działając w branży gastronomicznej, trzeba nie tylko posiadać odpowiedni smak, ale także korzystać z właściwie dobranego wyposażenia. Naczynia utrzymujące odpowiednią temperaturę dań to niezbędne wyposażenie każdego bufetu, firmy cateringowej, restauracji, a także innych lokali gastronomicznych. Jakie naczynia gastronomiczne pozwalają przez długi czas utrzymać odpowiednią temperaturę dań? Sprawdź.

Czytaj więcej

gotowanie jajka sadzonego

Indukcja w gastronomii - czy to dobre rozwiązanie?

Jednym z ważniejszych czynników wpływających na jakość i szybkość pracy lokali gastronomicznych jest ich wyposażenie. Przedsiębiorcy, którzy planują kupić albo wymienić sprzęt na nowy, zwykle porównują ze sobą różne rozwiązania. Trudno wyobrazić sobie taki lokal bez kuchenki, jednak w sklepach można znaleźć urządzenia różnego typu. Czy indukcja to dobry pomysł? Warto mieć ją w restauracji?

Czytaj więcej